Een lijnlaser aanschaffen

Een lijnlaser helpt jou bij het klussen binnen- en buitenshuis. Deze gereedschappen kunnen jou bijvoorbeeld helpen bij het betegelen van je muren of het ophangen van decoratie. Het is een echte must in de gereedschapskoffer van een doe-het-zelver en daarom is het belangrijk dat jij alles komt te weten wat er over lijnlasers te weten valt.

De werking van een lijnlaser

Een lijnlaser projecteert een, vaak rode lijn, op bijvoorbeeld een wand in jouw huis. Deze lijnen kunnen verticaal en/of horizontaal zijn. Deze lijnen kan je gebruiken om dingen mooi recht op te hangen, op te meten of af te werken. Zo zal je voorkomen dat het ooit voorkomt dat je een klus opnieuw moet gaan doen, omdat je niet goed genoeg hebt gemeten. Een lijnlaser verteld jou namelijk precies, tot op de millimeter, waar jouw werkzaamheden moeten worden uitgevoerd.

lijnlaser

De soorten lijnlasers

In de categorie bouwlasers zijn lijnlasers al een specifieke soort, maar ook binnen deze subcategorie heb je nog meer verschillende soorten. De verschillen zullen zich niet laten zien op het gebied van techniek. Dit is namelijk bij alle lijnlasers hetzelfde: het uitzenden van een laserlijn die op een oppervlak weerkaatst wordt. Wel heb je lasers die bijvoorbeeld alleen een horizontale of verticale lijn uitstralen. Voor het ophangen van bijvoorbeeld kleine decoraties is het al voldoende om een lijnlaser te hebben die slechts 1 lijn horizontaal weerkaatst.

Kruislijnlaser

Ook heb je binnen de categorie lijnlasers een zogenaamde ‘kruislijnlaser’. Dit zijn lasers die beide een horizontale en een verticale lijn uitstralen. De lijnen staan haaks op elkaar waardoor ze 90 graden hoeken vormen. Dit wordt ook wel een loodlijn genoemd. Deze lasers zijn handig wanneer je dingen moet ophangen in een precieze hoek van 90 graden.

Thuis of professioneel?

Ook kan je lijnlasers onderscheiden in professioneel gebruik of thuisgebruik. Bij bijvoorbeeld constructiewerk op een bouwplaats is weer een andere lijnlaser nodig dan wanneer je een schilderij op wilt hangen. Een lijnlaser voor thuisgebruik vind je makkelijk in bouwmarkten. Deze zijn relatief goedkoop, maar kunnen maar een kleine afstand meten waardoor ze niet voor alles geschikt zijn. De professionele lijnlasers zijn 100 procent nauwkeurig. Waar de thuislasers nog een millimeter zouden kunnen afwijken, is een professionele lijnlaser nog accurater zodat er geen fouten worden gemaakt op de bouwplaats. Dit soort lasers zijn stuk duurder en de formaten zijn groter.

De verschillende functies op een lijnlaser

Een lijnlaser kan verschillende functies hebben die jouw klussen nog een stuk gemakkelijker kunnen maken. Zo heb je modellen die zelf nivellerend zijn. Dit betekent dat ze zich waterpas instellen. Wanneer je een lijnlaser koopt die je nog zelf waterpas moet maken, is het mogelijk dat je toch niet helemaal accuraat hebt gemeten. Een zelf nivellerende lijnlaser maakt jouw leven dus nog een stuk gemakkelijker en voorkomt kleine foutjes.

Ook moet je letten op het aantal batterijen die jouw lijnlaser nodig heeft. Dit bepaalt namelijk ook de batterijduur van jouw laser. Wanneer je eentje hebt met 2 batterijen gaat hij ongeveer 20 uur mee, maar heeft hij al 4 batterijen dan mag je verwachten dat hij 40 uur lang mee gaat.

Als laatste moet je goed kijken of je een rode of groene lijn nodig hebt tijdens jouw klussen. Een rode lijn zie je minder goed met het menselijk oog, maar overbrugt wel grotere afstanden, terwijl je een groene lijn veel beter ziet. Voor doe-het-zelvers is het verschil tussen een rode en groene lijnlaser echter niet groot. Je hoeft dus niet persé meer geld neer te leggen voor een groene lijnlaser.