Pre Employment Screening

Pre Employment Screening

Door potentiele nieuwe werknemers vooraf te screenen ben je van minder onregelmatigheden en risico’s verzekerd aangezien je een betrouwbare sollicitant kunt uitkiezen middels pre employment screening. Je komt in de tekst hieronder meer te weten over wat pre employment screening precies is, wat de onderdelen en voordelen zijn en wat hier allemaal bij komt kijken.

Wat is pre employment screening?

Een pre employment screening wordt ook wel een antecedentenonderzoek genoemd en is een onderdeel van de sollicitatieprocedure. Een pre employment screening kan omschreven worden als een screening waarbij je sollicitanten op zijn of haar achtergrond controleert door te kijken naar incidenten uit het verleden. Je kunt middels een pre employment screening namelijk nagaan in hoeverre de sollicitant betrouwbaar is en geen gevaar voor je onderneming vormt qua achtergrond waaronder een crimineel verleden, fraude, conflicten of nauwe banden met concurrerende ondernemingen.

De onderdelen van de screening

Een pre employment screening bestaat uit een aantal onderdelen, waarbij je zelf kunt bepalen welke onderdelen relevant zijn voor de desbetreffende functie. Het gaat om onderdelen zoals de naam, het adres, de woonplaats, een legitimatiebewijs, een CV, diploma’s, referenties, maar ook zaken over een crimineel verleden waaronder een strafblad of justitieel onderzoek, zaken over financiële gegevens zoals BKR-registratie en zaken over online activiteiten, vooral op social media.

Pre Employment Screening

Het voordeel

Er komen allerlei voordelen kijken bij pre employment screening, maar het grootste voordeel is de zekerheid waarop je bepaalde risico’s kunt aankaarten om de groei van de onderneming niet te belemmeren. Je bent door middel van een pre employment screening namelijk zeker van je personeel aangezien je potentiele kandidaten kunt testen op betrouwbaarheid, discreetheid en integriteit.

Zelf doen of uitbesteden?

Je kunt een pre employment screening zelf uitvoeren als bedrijf, maar het is verstandig om een onderzoeksbureau of een recherchebureau in te schakelen voor het onderzoek. Zo ben je van correct werk verzekerd en weet je zeker dat je voor topkwaliteit, expertise en ervaring kiest.

Is een pre employment screening verplicht?

In bepaalde branches is een pre employment screening wettelijk verplicht voor sollicitanten. Je kunt zo denken aan een kinderopvang of aan een financiële instelling. Bij andere functies is een pre employment screening echter geen verplichting. Belangrijk is echter wel dat er bij de sollicitant vooraf om toestemming gevraagd wordt.

Stappenplan

Je komt hieronder te weten wat de stappen zijn die je moet nemen als je van plan bent om de pre employment screening aan een expert uit te besteden:

  • Stap 1: Ga op zoek naar een betrouwbaar onderzoeksbureau of recherchebureau.
  • Stap 2: Vraag meerdere offertes op en maak een vergelijking zodat je een geschikte keuze maakt.
  • Stap 3: Neem contact op met de beste expert en stel duidelijke vragen over de screening.
  • Stap 4: Maak een keuze uit de verschillende screening pakketten en geef je wensen aan.

Ga je aan de slag met een expert, dan zal de expert direct contact opnemen met de potentiële kandidaat en alle gegevens grondig doornemen. Na de screening ontvang je vervolgens een rapportage met de uitslag.