baby foto

Professionele en persoonlijke ondersteuning tijdens de zwangerschap

Verschillende koppels kiezen ervoor om te gaan voor het stichten van een gezin, maar dit gaat niet altijd zonder moeite. Om ervoor te zorgen dat je voldoende kennis en voorbereiding in huis hebt, om het kind een goede start te geven, kan het aan te raden een verloskundige in te schakelen. Of dit nou de verloskundige zaandam, of een andere is, dat maakt niet uit. Een verloskundige kan met alle kennis helpen bij de vragen die er misschien spelen tijdens de zwangerschap, maar ook bij alle voorbereiding en nazorg die bij deze uitdaging komt kijken.

Begeleiding tijdens de zwangerschap

De verloskundige is er om zowel jou als je partner te helpen en zoveel mogelijk kennis te bieden tijdens de zwangerschap. Daarnaast is deze persoon er ook om de gezondheid van zowel moeder, als baby in de gaten te houden. Het aanvragen van een verloskundige bij jou in de buurt, kan direct zodra je weet dat je zwanger bent, want hiervoor hoef je niet eerst een verwijzing bij de arts aan te vragen. Tijdens de zwangerschap zelf zijn er vaak elke 4 weken controles die uitgevoerd worden, maar dit kan natuurlijk afgestemd worden op de wensen van de moeder en op de situatie die er voor je ligt. Door een verloskundige zaandam in te schakelen, kan je alle vragen, verwachtingen, angsten en wensen kwijt die te maken hebben met de zwangerschap.

Controles van de verloskundige

Controles die uitgevoerd worden bij de moeder, gaan zowel over het mentale als het fysieke lichaam. Zo wordt er niet alleen gekeken naar hoe je je voelt, maar ook wordt er lichamelijk onderzoek uitgevoerd, om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt. Bij ieder van deze bezoeken, wordt de groei van de baarmoeder gecontroleerd. Hiermee kan dan gekeken worden naar de hartslag en de ligging van de baby. Daarnaast wordt ook de bloeddruk gemeten. Waar dit vaak niet direct problemen oplevert, kan een te lage bloeddruk bijvoorbeeld zorgen voor duizeligheid. Tot slot wordt er bij de eerste controle meestal een echo gemaakt. Dit is iets waar veel moeders naar uitkijken, omdat hierbij bepaald kan worden hoe lang de zwangerschap al bezig is, maar ook of er eventueel sprake is van een meerlingzwangerschap.

Oh nee! Wat nu?

Naast de vaste momenten met de verloskundige, kan het zijn dat je in paniek raakt over iets van de zwangerschap. Gelukkig spreken de meeste verloskundige met je door wanneer je hem of haar moet bellen. Dit zijn specifieke symptomen, of simpelweg omdat de bevalling is begonnen. Naast persoonlijke situaties die de verloskundige bespreekt, is het in het algemeen zo dat je de verloskundige altijd moet bellen bij vaginaal bloedverlies, hoofdpijn, braken, het plotselinge verminderen van beweging van de baby en bij vruchtwaterverlies.