Noppenfolie

Bubbelfolie gebruiken bij het inpakken

Bubbelfolie, ook wel noppenfolie of bubbelplastic genoemd, wordt veel gebruikt bij het inpakken van kwetsbare producten voor verzending. Door de zachte bubbeltjes, kan het product wel tegen een stootje en zal het niet snel beschadigen tijdens de verzending. Het is een doorzichtig verpakkingsmateriaal dat je op grote of kleine rollen kan kopen, afhankelijk van hoe veel of hoe grote pakketjes je wilt versturen. De belletjes die in de folie zitten, zijn gevuld met lucht en kan je zien als kleine kussentjes. In dit artikel lees je hoe bubbelfolie is ontstaan, wat de verschillende soorten bubbelfolie zijn en hoe je bubbelfolie kan gebruiken.

Hoe bubbelfolie is ontstaan

Het ontstaan van bubbelfolie is erg toevallig gebeld in 1957 door de twee ingenieurs Alfred Fielding en Marc Chavannes. Ze waren op zoek naar behang met reliƫf met een papieren achterkant die makkelijk te reinigen is. Hiervoor hebben ze het noppenfolie ontworpen. Dit is uiteindelijk nooit gebruikt als het behang waar het ooit voor zou zijn, maar wordt tegenwoordig veel gebruikt voor het beschermen van producten tijdens de verzending.

De verschillende soorten bubbelfolie

Bubbelfolie kan je in vele soorten en maten krijgen en daarnaast kan je het ook gebruiken voor andere dingen dan het beschermen van producten tijdens de verzending. In Nederland zijn er vele mogelijkheden en soorten te verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan bubbelfolie dat wordt gebruikt als isolatiemateriaal.

De standaard bubbelfolie
Natuurlijk heb je op de eerste plaats de standaard bubbelfolie staan. Deze wordt dus vaak gebruikt voor het verzenden van pakketten waarin kwetsbare dingen zitten. Vaak hebben de standaard rollen een dikte van 70 my, wat betekent dat ze zijn gemaakt van een sterk materiaal. Het vangt harde klappen op tijdens het transport van spullen. Daarnaast kan je het ook gebruiken als opvulmateriaal aangezien het erg makkelijk te snijden is.

Bubbelfolie als isolatiemateriaal
Bubbelfolie wordt ook wel eens gebruikt voor het isoleren van een schuur of een kas. Isolatiemateriaal is vrij prijzig en om de kosten zo laag mogelijk te houden, kan je noppenfolie met grote noppen gebruiken. De dikte van deze bubbelfolie ligt vaak op 125 my. De bubbelfolie dat gebruikt wordt als isolatiemateriaal bestaat uit 3 lagen folie. Dit maakt het dus een stuk dikker en goed geschikt als isolatiemateriaal.

Scherpe hoeken beschermen
Het beschermen van scherpe hoeken kan je ook doen met isolatiemateriaal. Standaard bubbelfolie is hier vaak niet voor geschikt. Je komt dan vaak bij bubbelfolie met kraft. Deze folie heeft dus een extra kraftlaag waardoor ze de hoeken van producten beter kunnen beschermen. Veel dingen die je hiermee kan verpakken zijn bijvoorbeeld schilderijen, fotolijsten en meubilair.

Hoe moet je bubbelfolie gebruiken?

Bubbelfolie is makkelijk te gebruiken. Je moet de bubbels aan de binnenzijden plaatsen zodat de producten goed tegen een stootje kunnen. Ook wordt alles op zijn plaats gehouden. Daarnaast is het slim om bubbelfolie vast te zetten met tape. Een grote tip is om een label op het product met bubbelfolie te plakken wanneer je hem zelf voor een langere tijd opbergt. Wanneer hij goed is ingepakt, kan je namelijk slecht zien wat er precies in zit.