appendages

Wat zijn appendages?

Gebruikers zeggen dat appendages betrouwbaar, veilig, degelijk en duurzaam moeten zijn, maar wat zijn het nou eigenlijk precies? Niet voor iedereen is de betekenis voor appendages gelijk. Vaak is het een onderdeel wat een machine of een leidingsysteem compleet maakt. Er wordt ook wel gesproken over leiding appendages, omdat veel van deze onderdelen de doorstroming van gassen of vloeistofstromen beïnvloeden. Nog niet helemaal zeker wat je nodig bent en wat de functies nou eigenlijk zijn van appendages? Lees dan dit artikel en kom er alles over te weten!

De hoofdfuncties van appendages

Appendages hebben verschillende hoofdfuncties. De eerste is het afsluiten van de gas- of vloeistofstroom van een leiding. Hiervoor heb je verschillende soorten op de markt zoals balgafsluiters, kogelkranen of veerveiligheden. Daarnaast kan je appendages ook gebruiken voor het beveiligen van de installatie tegen overdrukken, voor het regelen van parameters, voor het zuiveren en het bekijken van het medium en het meten.

Waar appendages toegepast worden
Appendages kunnen onder andere worden toegepast in de scheepsbouw, machine- en installatiebouw en nog veel meer.

appendage

De verschillende soorten appendages

Er zijn heel wat verschillende soorten appendages. Hieronder lees je wat je in deze categorie zoal kan vinden en waarvoor de onderdelen worden toegepast.

Afsluiters

Ten eerste heb je afsluiters. Deze worden, zoals je aan het woord al kan zien, gebruikt om dingen af te sluiten. Deze industriële afsluiters worden veel gebruikt voor alle toepassingen in de procesindustrie. De verschillende soorten afsluiters die er zijn, zijn onder meer plunjerafsluiters, klepafsluiters, schuifafsluiters en knevelafsluiters. Al deze onderdelen worden weer gebruikt voor een ander proces.

Kogelkranen

Kogelkranen bieden een oplossing voor toepassingen in onder andere de petrochemie, staal, olie en gas en energie. Een kogelkraan wordt ook wel een kogelklep genoemd. Dit sluit een vloeistof- of gassoort volledig of gedeeltelijk af door de roterende kogel met een boring. Ze hebben een lange levensduur en zorgen dat de levensduur van de afsluitingen wordt verlengd.

Vlinderkleppen

Een vlinderklep zorgt er, net zoals een kogelkraan, voor dat iets open of dicht gaat. Je kunt hiermee erg snel een leiding openen of sluiten. Vooral in de watervoorziening, afvalwaterbehandeling en brandbestrijding wordt een vlinderklep veel gebruikt. Bij een brand is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat je snel een leiding open kan zetten zodat er snel veel water door de slang naar buiten komt. Zo wordt de brand snel geblust.

Filters

Filters kunnen geleverd worden in standaard Y-filters voor stroom- en procestoepassingen voor verschillende materialen, zoals messing, brons en gietijzer. Je hebt hierbij een flensaansluiting of een draadaansluiting waar je uit kan kiezen. Je kunt een flensaansluiting monteren door middel van bouten en moeren en een draadaansluiting kan je monteren door te draaien. Er zit hier namelijk schroefdraad in.

Terugslagkleppen

Een terugslagklep wordt gebruikt als afsluiter die een vloeistofstroom in 1 richting erdoor laat. Het wordt ook wel een terugslagventiel of een tegenstroombeveiliger genoemd. Je hebt hierbij een inlaatpoort en een uitlaatpoort. Het werkt door middel van een drukverschil. Wanneer de druk aan 1 kant hoger is, zal de terugslagklep dicht gaan.